« terug naar vorige pagina

hydrochloorthiazide

Voor welke  aandoening wordt Hydrochloorthiazide (HCT) voorgeschreven?

HCT is het middel van eerste keus voor de behandeling van hoge bloeddruk. Het is een soort ‘plastablet’. Het wordt al meer dan vijftig  jaar gebruikt voor behandeling van hoge bloeddruk.

 

 

Hoe gevaarlijk is de huidkanker die hydrochloorthiazide kan veroorzaken?

HCT maakt de huid gevoeliger voor de zon. Hierdoor is bij langdurig gebruik van HCT de kans op huidkanker iets groter. De soorten huidkanker die bij langdurig HCT gebruik vaker voorkomen zijn echter de twee minst kwaadaardige vormen. Door het weghalen van het verkeerde stukje huid is de aandoening uitstekend en volledig te genezen.

De meest kwaadaardige vorm (melanoom) komt bij HCT gebruik niet vaker voor.

 

 

Moet ik het middel stoppen?

Indien u géén huidkanker heeft gehad is ons advies het middel gewoon te blijven gebruiken. Dit is ook het landelijk advies. HCT is nog steeds het middel van eerste keus voor de behandeling van hoge bloeddruk. Er is bovendien géén onderzoek gedaan naar de bijwerking op de huid van andere soorten ‘plastabletten’. Ook daarom is het niet verstandig te wisselen naar een andere plastablet. Heeft uw wél huidkanker gehad én slikt u HCT, overleg dan met uw huisarts. Stop het middel nooit zonder overleg met uw (huis)arts.

 

 

Kan ik huidkanker voorkomen?

Ja, dat kan. Het goed beschermen van de huid tegen veel zon is de belangrijkste maatregel om huidkanker te voorkomen. Dit advies geldt voor iedereen, en dus ook voor HCT gebruikers.

 

 

Wat moet ik doen als ik een pigmentvlek op mijn huid niet vertrouw?

Als u een plekje op uw huid niet vertrouwt moet u dat een keer op het spreekuur van de huisarts laten beoordelen. Veruit de meeste pigmentvlekken zijn goedaardig, maar door de toegenomen zonnebelasting van onze huid komt huidkanker wel veel vaker voor dan 10-20 jaar geleden. Dat geldt voor alle mensen, niet alleen voor de HCT gebruikers!

 

 

Meer informatie:

https://www.cbg-meb.nl/documenten/publicaties/2018/10/30/hct-informatie-voor-patienten

https://www.cbg-meb.nl/documenten/publicaties/2018/10/30/va-hct